Categories
מאמרים משחקים וקלפים טיפוליים

המשחק הטיפולי – מאמר מאת טל זכרין

המשחק הטיפולי – מאמר מאת טל זכרין

המשחק הטיפולי הוא מושג תיאורתי המתאר מרחב טיפולי יחודי הנוצר בין הילד, למטפל ולמשחק. במאמר זה אציג את תהליך התפתחות המשחק הטיפולי כחלק מעבודתי עם ילדי שדרות בשני העשורים האחרונים האחרון.

התפתחות המשחק הטיפולי – בנימה אישית

שמי טל זכרין. בהכשרתי אני עובדת סוציאלית – MSW ומטפלת סומטית- SEP, מומחית בטיפול בטראומה. אני עובדת עם תושבי שדרות והישובים סביבה, ומתרכזת בחיזוק החוסן האישי והקהילתי דרך טיפול קבוצתי, משפחתי ופרטני.

לאורך השנים הארוכות בהן אני עוסקת בטיפול באוכלוסיה המתמודדת מזה שני עשורים עם חשיפה ממושכת לטראומה, מצאתי את עצמי לא אחת, עם הרגשה שהכלים הרבים שעומדים לרשותי כאשת מקצוע אינם מספקים את הצרכים המורכבים של האוכלוסייה עמה אני עובדת. מקום מאתגר זה היווה עבורי את הקרקע לפיתוח של סדרת משחקים טיפוליים – ״משחקים שבלב״.

לפני שאסביר את המושג “המשחק הטיפולי”, אני רוצה לספר קצת על החיים בשדרות, מזוית ראיה של אשת טיפול ותושבת העיר. העיר שדרות חשופה מאז שנת 2000 לירי טילים מתמשך מכיוון רצועת עזה. במהלך שנים אלו, כתוצאה מירי הטילים, נהרגו 18 בני אדם, מבוגרים וילדים. בנוסף, אנשים רבים נפצעו בגופם, לקו בחרדה ונזק משמעותי נגרם לבתים ולרכוש (Dekel & Nuttman-Shwartz, 2009). למרות שילדות אמורה להיות התקופה הכי מהנה וחסרת דאגות במהלך חייו של אדם, לא כך הדבר הוא עבור ילדי שדרות. חווית החיים הבסיסית של תושבי שדרות בכלל וילדים בפרט היא חווית חיים חסרת בטחון – העולם עבור ילדי שדרות – אינו מקום בטוח! גם כאשר יש הפוגה בת ימים, שבועות ואף חודשים, תגובותיהם של ילדים רבים באזור ממשיכות להיות דריכות ומתח (Brom et al., 2007; Pat-Horenczyk et al., 2012; Solomon & Lavi, 2005) וכל התרעה נוספת של “צבע אדום” משחזרת עבורם את החוויה הטראומטית (Baum, 2012).

בשנים ארוכות אלו ילדי שדרות לא הורשו כמעט לצאת ולשחק בהפסקות או אחר הצהריים פשוט כי היה מסוכן מידי. אט אט נפגעה יכולתם של הילדים בשדרות לשחק ויחד עם פגיעה זו התפתחו פתולוגיות רבות נוספות. עיכוב בהתפתחות קשיי למידה, ירידה בתפקוד קוגניטיבי, קשיים בוויסות הרגשי, עוררות גבוהה( Pat-Horenczyk et al., 2007, 2012; Sagi-Schwartz, 2008; Solomon & Lavi, 2005; Skuse, 2011), רגישות שמיעתית ותחושתית, תחושת עתיד מוגבלת ופסימית וקושי במתן אמון באחרים (Feldman & Vengrober, 2011).

בשנת 2000, כשהתחלתי לעבוד עם ילדי שדרות היה צורך בהתערבות מהירה מאוד לאוכלוסיה גדולה מאוד. מה שהוביל אותי לפתח את המשחקים הייתה הבנה אינטואיטיבית כי יש משהו במשחק שיאפשר לי גישה מהירה אל ליבם של הילדים, שיאפשר לי ליצור עימם קשר ואמון. ככל ששיחקתי עם הילדים בשדרות ועם כל משחק נוסף שפיתחתי התגברה בתוכי ההבנה לגבי חשיבות המשחק והיכולת לשחק כאמצעי לטיפול בטראומה.

חשיבותו של המשחק להתפתחות האנושית

התבוננות בטבע מלמדת אותנו כי בעלי חיים משחקים מיום היוולדם. גור שלא לומד דרך המשחק איך לצוד – הישרדותו מוטלת בספק. גוזל שלא לומד דרך המשחק לעוף ימות אף הוא. תינוק שאינו מושיט את ידו לאחוז בקישוט שתלוי על מיטתו מעורר את דאגתה של הסובבים אותו.  מכאן אנו למדים שגם אם משחק הוא הזדמנות להנאה שמחת חיים צחוק וחוויה חיובית, הוא כנראה קודם כל עונה על צורך קיומי והישרדותי.  המשחק מהווה כלי ראשוני אינטואיטיבי להתפתחות תקינה של ילדים כמו של בעלי החיים בשל היותו כלי רב ממדי ובמהלך התפתחותו של הילד המשחק נשאר אבן יסוד של העולם הפנימי ומציאת הדרך מהפנים החוצה. היכולת לשחק, ללמוד ולהתפתח דרך המשחק הופך לדרך מוכרת עבור הילד, דרך שתשרת אותו להמשך חייו.

חשיבות המשחק החברתי קבוצתי

האינטימיות הנוצרת במשחק הטיפולי והקבוצתי מפתחת תהליכי סוציאליזציה וחיברות כגון הבנת גבולות וכללים, הבחנה בין מותר ואסור, לכידות, חברות, קשר ושייכות. המשחק מאפשר הזדמנות להתאמן, לתרגל ולרכוש מיומנויות כגון עבודת צוות, תכנון אסטרטגיה,יחסי גומלין ושיתוף פעולה וכן מיומנויות רגשיות כגון התמודדות עם הפסד והצלחה, רמאות ויושר, שמחה לאיד ושמחה בהצלחת האחר. כך מתפתחים יכולות בסיסיות של תקשורת כמו הקשבה, סבלנות, פשרה, וויתור. תהליך משמעותי נוסף המתרחש דרך המשחק החברתי הוא תהלך למידה המתקיים דרך התבוננות וחיקוי האחר.

המשחק הוא מרחב פוטנציאלי של היווצרות חיים משמעותית, התרחשות בוראת של העצמי. היכולת לשחק היא מרחב בו נובע מעיין היצירתיות של כל ילד, מגרש המשחקים הרגשי המאפשר חיים, במובן – אני משחק משמע אני קיים.

המשחק הטיפולי – המשגה

המשחק הטיפולי הוא משחק המכיל בתוכו שני מרחבים בו זמנית: מרחב אחד בו קיימים כללים וחוקים מעולם המשחק, ומרחב שני בו קיימים כללים וגבולות מעולם הטיפול. כששני המרחבים הללו נפגשים יחד, נוצר מרחב חדש בטוח ומוגן של אפשרויות פוטנציאליות לטיפול, למידה, ריפוי וצמיחה. דרך המשחק מתאפשרת חשיפה רגשית, מקום להבעה ותקשורת, סובלימציה של רגשות כמו תוקפנות, תסכול ואכזבה לצד הנאה, שמחה, הומור, סקרנות והתרגשות.  המשחק הטיפולי הוא חוויה חד פעמית וייחודית שבבסיסה קיים מפגש בין האינטראקציה האישית והאינטראקציה הבין אישית. חוויה ייחודית זו מתאפשרת דרך סטינג קבוע בו הכללים והחוקים ברורים אך מעצם טבעו של משחק הוא גמיש ויצירתי. מרחב המשחק הטיפולי הוא שער כניסה לעולם בעל איכות ילדית, המסירה הגנות ומסכות והעמדת פנים. זהו מרחב המאפשר לחזור לחוויות ראשוניות של קבלה ללא תנאי וייצוג יחסי אובייקט ובכך לתמוך בתיקון תהליכי ההתקשרות הבסיסיים.

המשחק הטיפולי מאפשר לילד רגעים של למידה וגילוי עצמי לצד הזדמנות להיות שייך, תורם ופעיל. כל ילד מביא איתו אל מרחב המשחק הטיפולי את השלב ההתפתחותי על רצף הגיל, את הצרכים היחודיים לו, המזג האישי, והקשיים אתם הוא מתמודד. המשחק הטיפולי מאפשר נגיעה עדינה במורכבויות רגשיות, חברתיות והתנהגותיות בשילוב הומור קלילות יצירתיות ודמיון שהם אבני הדרך של כל משחק. דרך משחק טיפולי ניתן להגיע בקלות ובמהירות יחסית ליצירת קשר עם ילדים המתנהגים בביישנות, מופנמות, חוסר רצון לתקשר, חרדה ועד ילדים הסובלים מטראומות שונות מכיוון שאף ילד אינו חסין בפני התשוקה לשחק.

האינטראקציה תוך כדי המשחק הטיפולי מאפשרת תהליך חיובי של יצירת קשר ודיאלוג “בגובה העניים” החשוב כל כך לביסוס אוטונומיה ומערכות יחסים.  שני הצדדים – ילד ומבוגר, שחקנים במשחק, על שניהם חלים כללים זהים, ולשניהם סיכוי שווה לנצח או להפסיד. עבור הילד, נתפס המבוגר במשחק הטיפולי  כמודל להתמודדות וכדמות סמכותית מרגיעה מנחמת ויוצרת בסיס בטוח. עבור המבוגר המשחק הוא הזדמנות לגלות ולפתח את עצמו.

כך הופך המשחק הטיפולי  לראי מעודן דרכו מתבוננים המטפל והמטופל, המבוגר והילד, על דפוסים התנהגותיים, רגשיים ומחשבתיים. התבוננות זו מרחיבה את המודעות ומאירה קשרים אפשריים בין סגנון המשחק של כל אחד, הקונפליקטים הפנים והתוך אישיים, הבחירות ההתנהגותיות והשתקפותם במציאות החיים היומיומית. התהליך הטיפולי ממשיך להתקיים גם כשהמשחק מסתיים דרך תהליך רפלקטיבי הנע בין החוויה בזמן המשחק למציאות הקונקרטית בין העשייה (doing) לבין ההוויה (being) הנמצאים בבסיס כל תראפיה באשר היא.

 

משחקים שבלב בכיתות בשדרות משחקים שבלב בכיתות בשדרות

מקורות

Baum, N. (2012). ‘Emergency Routine’: The Experience of Professionals in a Shared Traumatic Reality of War. British Journal of Social Work42, 424-442.‏

Brom, D., Pat-Horenczyk, R.  & Baum, N., (2007). Children in the wake of the second lebanese war: Findings of the city-wide school based screening process in nahariya. Report submitted to the Municipality of Nahariya, Northern New Jersey Federation, Israel Trauma Coalition and  the United Jewish Communities.

Dekel, R., & Nuttman-Shwartz, O. (2009). PTSD and PTG following Qassam attacks: Correlations and contributors among development town and kibbutz residents. Health and Social Work34, 87-96.

Pat-Horenczyk, R., Abramovitz, R., Peled, O., Brom, D, Daie, A. & Chemtob, C. M. (2007). Adolescent exposure to recurrent terrorism in Israel: Posttraumatic distress and functional impairment. Journal of Orthopsychiatry, 77, 76-85.

Pat-Horenczyk, R., Achituv, M., Kagan-Rubenstein, A., Khodabakhsh, A., Brom, D., & Chemtob, C. (2012). Growing up under fire: Building resilience in young children and parents exposed to ongoing missile attacks. Journal of Child & Adolescent Trauma, 5, 303-314.

Solomon, Z., & Lavi, T. (2005). Israeli youth in the second Intifada: PTSD and future orientation. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry44(11), 1167-1175.‏

Categories
מאמרים משחקים וקלפים טיפוליים

קלפים טיפוליים ככלי טיפולי – מאמר

קלפים טיפוליים ככלי טיפולי

קלפים טיפוליים ככלי טיפולי הופכים ליותר ויותר שכיחים בקרב מטפלים ואנשי מקצוע. בתור מטפלים, כולנו יודעים שפעמים רבות נדרשים מאמצים גדולים על מנת לעזור לאנשים שמולנו להיפתח ולהתחבר לרגש שלהם. באותה מידה אנחנו יודעים שללא התהליך הזה לא נוכל לעזור להם. לכן במהלך הזמן פתחו מגוון שיטות המאפשרות ליצור סביבה מוגנת ואינטימית, ללא איומים המרתיעים את האנשים ומונעים מהם להיפתח, קודם כל – בפני עצמם וגם בתהליך הטיפולי. הדבר נכון בעיקר בילדים ונוער אך גם במבוגרים.

קלפים טיפוליים ככלי משחק

קלפים טיפוליים (ידוע גם בשם “קלפים השלכתיים”) נועדו ליצור תחושת הגנה במסגרת משחק. כלומר, התחושה שמקבל המטופל הינה שהוא נמצא במסגרת מנותקת מהמציאות, שבה הוא יכול להיות עצמו ולבטא את עצמו בחופשיות באמצעות משחק. מדובר בטכניקה שפועלת בקרב ילדים ומבוגרים כאחד (אחרי הכול, בכל מבוגר יש ילד שנפגע ונסגר וגדל להיות מישהו שאינו מוצא את הכוח להתחבר לרגשות שלו).

ניתן לנצל את האפשרויות הרבות של קלפי משחק למגוון מטרות: פיתוח חשיבה חיובית, גיבוש משפחתי, התמודדות עם טראומה, שיפור קישורי למידה ועוד מגוון מטרות חשובות ומורכבות לא פחות. הבסיס האיתן של תרומת הקלפים הינו בכך שרגשות חיוביים תורמים לשיפור איכות החיים והתפיסה העצמית בכל עת, לכן תמיד ניתן לשחק ותמיד כדאי לעשות זאת באמצעות סוגים שונים, מגוונים ומרגשים של קלפי משחק המיועדים למטרות שונות.

סוגי קלפים טיפוליים

התחום הטיפולי כולל בתוכו מגוון רחב של קלפי משחק טיפוליים המיועדים למגוון של קהלי יעד ולתחומי עניין ספציפיים. למשל, משחקי רגשות לילדים מגיעים במגוון צורות, בקלפים עם בעלי חיים שונים, רגשות, או משחקי אסוציאציות. הרעיון מאחורי טכניקה זו הינו שיש דרכים שוות להתמודד עם משברים, רגשות מודחקים ואפילו קשיים זוגיים, ודרך המשחק התהליך נעשה הרבה יותר פשוט.

למעשה, התהליך החשוב ביותר בקלפים טיפוליים נעשה על ידי המנחה. כאשר מדובר בילדים, הם נלהבים ונסחפים ממגוון נושאים, וככל שהמטפל משכיל לעבוד איתם בצורה רגישה ואישית – כך המשחק יהיה מפרה ומהנה יותר עבור המטופל, יעזור לו לחשוף רבדים בעצמו שהוא לא הכיר ולהתמודד בצורה טובה יותר עם הקשיים שמציבים בפניו החיים – בילדות, בנעורים ובבגרות כאחד.

מי יכול להיעזר בקלפי משחק בטיפול?

כל אחד יכול למצוא שימוש במשחקי קלפים למטרת פיתוח אינטליגנציה רגשית או התמודדות עם רגשות חבויים – בין אם מדובר במטפלים פסיכולוגיים קונבנציונאליים, עובדים סוציאליים העובדים עם אוכלוסיות לא פשוטות, אנשי חינוך במסגרות מיוחדות ורגילות כאחד, ואפילו הורים ואנשים פרטיים שמודעים לעצמם ולסביבתם ומחפשים דרכים לפתור קונפליקטים פנימיים בצורה כמה שיותר עדינה.קלפים טיפוליים

חשוב לציין, שבמקרים של משברים נפשיים או טראומות מתמשכות (של ילדים ובגירים כאחד) יש לפנות לטיפול מוסמך ולא להיעזר בקלפי משחק בלבד. זהו כלי עזר שאינו מספק במקרים של מצב נפשי קשה. אך כאשר המטרה הינה לחזק קשרים משפחתיים, לתרום לאינטליגנציה רגשית של ילדים ומבוגרים ולעזור להפוך את תהליך הטיפול ליותר זורם, חברותי ומהנה – הקלפים של “משחקים שבלב” מהווים פיתרון מעולה ורב-גוני שיוסיף אור, חיוכים וצחוק לטיפול ויהפוך אותו לתהליך מחזק ומהנה.

“משחקים שבלב” קלפים טיפוליים ככלי משחק

כפי שכבר צוין, בסופו של דבר – מה שקובע את איכות הטיפול היא מערכת היחסים הנבנית ונוצרת בין המטפל והמטופל. קלפיים טיפוליים ומשחקים טיפוליים הם קלי שעוזר לבסס את הקשר הטיפולי מכיוון שמרחב המשחק שנוצר הוא מרחב לא מאיים ומהווה גשר בטוח לצעוד עליו יחד.

מגוון המשחקים של “משחקים שבלב” נועדו לתת לכל אחד את הכלים להתמודד עם משקעים חבויים, לשפר את המצב הנפשי, לסייע להתמודדות עם טראומות ולתרום לחשיבה חיובית.

בחנות של “משחקים שבלב” תוכלו לרכוש מגוון רחב של משחקים ייעודיים לנושאים שונים: התמודדות עם מצבים חברתיים, משחקי דמיון, התמודדויות עם קושי ואובדן, מיניות בגיל ההתבגרות, אימון קוגניטיבי לשיפור הריכוז ועוד.

מעדיפים להוסיף מייד לסל? להלן הקלפים הטיפוליים המומלצים שלנו:

  • מרגישון קלפי רגשות מחשבות ותחושות

    מרגישון קלפי רגשות מחשבות ותחושות

    230380
    בחר אפשרויות
  • עולם הקלפים של איציק

    עולם הקלפים

    109299
    בחר אפשרויות
  • סיפורי חיות קלפים טיפוליים עם בעלי חיים

    סיפורי חיות קלפים טיפוליים עם בעלי חיים

    239
    הוספה לסל
  • מבצע! על מה ולמה ילדים מנסחים ערכים

    על מה ולמה קלפים מנסחים ערכים

    169298
    בחר אפשרויות
  • כשאני מרגיש משחק רביעיות לביטוי רגשות

    כשאני מרגיש משחק רביעיות לביטוי רגשות

    99
    הוספה לסל
  • סימני דרך ערכת קלפי תבונה ותובנה

    סימני דרך ערכת קלפי תבונה ותובנה

    208
    הוספה לסל
  • אינסייט ערכת קלפי התבוננות פנימית Insight

    אינסייט ערכת קלפי התבוננות פנימית Insight

    299
    הוספה לסל
  • הודיות קלפים טיפוליים להכרת תודה

    הודיות קלפים טיפוליים להכרת תודה

    128
    הוספה לסל
  • קלפי אימון פוינטס אוף יו Points Of You

    קלפי אימון פוינטס אוף יו Points Of You

    329
    הוספה לסל
  • דרך היד קלפי טיפול ומודעות עצמית

    דרך היד קלפי טיפול ומודעות עצמית

    349
    בחר אפשרויות
  • חוכמת נשים - קלפים טיפוליים לנשים

    חוכמת נשים – קלפים טיפוליים לנשים

    255
    הוספה לסל
  • העץ קלפים טיפוליים השלכתיים

    העץ קלפים טיפוליים השלכתיים

    149
    הוספה לסל

להרחבת קריאה:  “Cards as Therapeutic Documents”