Categories
כישורי חיים ומיומנויות חברתיות מאמרים משחק והתפתחות ילדים משחקים וקלפים טיפוליים

המלצות על משחקי קופסא לילדים – מאמר

המלצות על משחקי קופסא לילדים – מאמר

המלצות על משחקי קופסא לילדים הוא מאמר על הרצון המשותף לכל ההורים הרוצים קשר קרוב ומשמעותי עם ילדיהם. הרוב המוחלט של ההורים יודע שלשחק עם הילדים זה דבר טוב. גם משחקי ספורט מחוץ לבית, גם משחקי יצירה ודמיון, וגם משחקי קופסא בבית. המגוון אינסופי.

משחקים מהנים, יש בהם שמחה, ונוצרת קרבה ללא מאמץ רב, פשוט דרך החוויה המשותפת. דרך המשחק הילדים רוכשים ידע, לומדים דרכי התמודדות, למשל עם כללי המשחק, ועם תחרות והפסדים. דרך המשחק מתרגלים מיומנויות פיזיות, שכליות, חברתיות. רוכשים בטחון וקירבה במשפחה. רק טוב יש במשחק משותף של הורים עם ילדיהם.

אז למה בבתים רבים ממעטים ההורים לשחק עם הילדים?

יש הורים שעומס משימות החיים גורם להם לשכוח את חשיבות המשחק, ואת ההנאה ממנו. במרוץ היומיום יש תמיד משימות חשובות יותר, יש עניני משמעת וסדר יום לטפל בהם, והמשחק נדחק לשוליים, ומתקיים רק לעיתים רחוקות. זה טבעי וכמעט בלתי נמנע בחיינו המודרניים והלחוצים.

יש הורים המודים, שהם לא אוהבים את משחקי הילדים, מרגישים טפשי, משעמם. מעדיפים לעשות עם הילדים דברים אחרים. הם נמנעים ממשחקים כמה שניתן, ואם כבר מוכרחים הם משחקים בחוסר הנאה.

והילדים? הם תמיד אוהבים זמן משחק והנאה עם ההורים, לפחות בגילאים הצעירים, ועד גיל ההתבגרות. אין הדבר אומר, שהם תמיד מרוצים ומאושרים תוך כדי המשחק. הם יכולים להתרגז, להיות מתוסכלים מהפסד, להיות עצובים או לנסות להשתלט. עבורם המשחק הוא ‘כמו החיים’ והם לוקחים אותו ברצינות.

הורים לעיתים מחמיצים את היתרונות שבמשחק כי הם מנסים לחנך את הילדים ‘להנות מהמשחק’, וכועסים כשהילדים מבטאים רגשות אחרים.

המלצות על משחקי קופסא לילדים – המלצות להורים:

-הרבו לשחק עם ילדיכם. גם בעומס החיים זיכרו שהפוגת המשחק חשובה, לא פחות משיעורים, או עיסוק בנושא חינוכי רשמי אחר- שיעורי בית, סידור החדר וכו’. אם עברו שבועות ולא שיחקתם, התעקשו על הפנאי המהנה של המשחק. בצעו אותו גם בתוך העומס.

– הנהיגו הרגל של משחק משפחתי- פעם בשבוע , זמן קבוע בו משחקים. שישי לפנות ערב, אחד מימי סוף השבוע בו ההורים יותר פנויים. משחק של הורה עם ילד, הורים עם כל הילדים. ההרגל משריש את המשחק שיהיה חלק מההווי המשפחתי. ילדים והורים זוכרים את ההרגל, והוא הופך להיות חלק נעים מהזכרונות המשפחתיים.

  • ביחרו עם הילדים משחקים שמהנים אותם, וגם אתכם.
  • קחו את הילדים לבחור משחקים. תנו להם הנחיה בין אלו משחקים לבחור. למשל, בין משחקי קופסא מסוימים שאתם מגדירים, ונהלו משא ומתן של בחירה משותפת.
  • אפשרי גם שכל ילד יבחר משחק שאהוב עליו, וגם ההורה יבחר משחק שאהוב עליו, ותשחקו במשחקים ‘לפי תור’. כל שבוע במשחק המועדף על מישהו אחד. כך ילמדו הילדים להתחשב ברצונות של אדם אחר, ולהתאמץ עבורו. מסר חינוכי ממדרגה ראשונה.
  • גוונו במשחקים, קנו כל תקופה משחק חדש, כדי שיהיה מעניין, וכדי שתתקדמו במשחקים לפי ההתפתחות של הילדים.
  • ביחרו משחקים שיש בהם ערך חינוכי והתפתחותי לילדים-
  • אין צורך לבחור במשחקים עם מארזים מפוארים. דוקא המשחקים הישנים והקלסיים, שבהם שיחקנו בילדותינו יכולים להיות מתאימים- הם גם מהנים וגם מפתחים מיומנויות.

לילדים בגיל הצעיר, יוכי בן נון הפסיכולוגית הראשית של ‘בריאות כללית’ ממליצה על :

*דמקה- כבר ילדים מגיל חמש יכולים ללמוד את המשחק, אבל ילדים מגיל שבע ומעלה יפיקו ממנו את המירב. זהו משחק אסטרטגיה בו על הילד לקחת בחשבון נתונים רבים ולהתיחס אליהם בו זמנית. זהו משחק שמלמד ‘לחשוב קדימה’ ולתכנן, וגם להתיחס לתכנון של מי שמולך. לנחש מה הוא חושב, ובכך לתרגל מיומנות חברתית חשובה. זהו משחק מצוין לילדים אימפולסיביים והיפראקטיביים, כי הם צריכים ללמוד לא ‘להגיב מהבטן’ אלא לחשוב ולתכנן כדי להצליח.

*משחק הזכרון. אפשר להתחיל מגיל שלוש. בתחילה צריך לשחק עם מספר קטן של קלפים , ולהקפיד שהדוגמאות על הכרטיסים תהיינה ברורות ומוכרות לילד. ככל שהגיל עולה אפשר לעבור למספר גדול יותר של פירטי זכרון.

משחק הזכרון מאמן את הזכרון החזותי והמרחבי של הילד, מתרגל סריקה מהירה של גירויים, והתמקדות בגירוי הרצוי. היתרון של המשחק הוא שניתן להעלות את רמתו עם עליית הגיל של הילדים.

*דוקים- משחק מעולה מגיל ארבע וחצי- חמש. מתרגל מוטוריקה עדינה, קורדינציה, ריכוז, סבלנות ותכנון. לעיתים דוקא הילד עם אצבעותיו הקטנות מצליח יותר מהמבוגר בהפרדת הדוקים.

*ומשחק קלאסי אחרון- רביעיות. אפשר לשחק מגיל שלוש ואילך, ובכל פעם להשתמש ברביעיות אחרות. יש משחקי רביעיות המותאמות גם למבוגרים, כך למשל משחק הרביעיות היפהפה על תל אביב וירושלים. המחשחק מאמן יכולת מיון והכללה. מלמד ילדים מושגים, מכנה משותף, מה דומה ומה שונה. המשחק מתרגל גם כישורי זכרון. דרך המשחק רוכשים גם ידע על התכנים השונים של הקלפים.

משחקים נוספים לילדים בוגרים יותר יכולים להיות משחק ‘הרמז’ המתרגל הסקת מסקנות לוגית בהקשר של פתרון בעיה בלשית. המשחק ‘שדה תעופה’ המלמד התמצאות גאוגרפית במדינות העולם, מונופול כמובן, המלמד ניהול פיננסי וידע על ערים בעולם.

לרוב המשחקים יש ערך חינוכי כלשהו, זאת בנוסף לערך המשפחתי החיובי הקבוע של בילוי זמן משותף של ההורים והילדים.

– ביחרו משחקים שיאפשרו לילדים להצליח-

ביחרו משחקים ברמה של הילדים, שיוכלו לחוות הצלחה ונצחון, גם אם לא כל הזמן, אז לפחות חלק מהזמן. כך המשחק יהיה חוויה מהנה ולא מתסכלת.

– הרשו לעצמכם להנות במשחק ‘כמו ילדים’- תנו לילדים לראות את ההורים שלהם בדרך אחרת מאשר זו הבוגרת אליה הם רגילים. הרשו לעצמכם לצחוק, להתחרות, לכעוס. ‘שחקו על באמת’, אך ללא הגזמה. כל זאת כמובן בשליטה, ובידיעה שאתם משחקים בשביל הילדים בעיקר, ולכן הצרכים שלכם במשחק בכל זאת משניים.

מאת חלי ברק- שטיין

פסיכולוגית חינוכית מומחית. יעוץ להורים, יעוץ זוגי ומשפחתי.

Categories
מאמרים משחקים וקלפים טיפוליים

משחקי ילדים

משחקי ילדים

קונים אותם הרבה – חושבים עליהם מעט
מהרהרת בכתב – מיריק שניר

חבר גילה לי, שרבים… וטובים, מחפשים באינטרנט עם הצירוף: משחקי ילדים.
עשיתי כמותם וזו הסיבה שדחקה בי להרהר פה בכתב על משחקי ילדים.

שאלתי את עצמי, מה הם מחפשים?
שאלתי את עצמי מה הם מוצאים?

שאלתי את עצמי מה הם משחקי ילדים?

מהו משחק ילדים במהותו הטבעית?
מהו משחק ילדים בימינו?

מה חלקם של משחקי הילדים בעיצוב בני אדם, בעיצוב פני העולם, העכשווי והעתידי?

אז
רגע לפני שנכנעים ללחץ הקטנים, לפירסומות, ומשקיעים במשחק הילדים הבא,
רגע לפני שמתרווחים בכורסה ועוצמים את עינינו מלראות ולחזות את השפעת מעשינו,
נהרהר קצת ביחד.

סוגים של משחקי ילדים

משחקי ילדים – מושג רחב לאין שיעור, הכולל: משחקים מסורתיים העוברים מדור לדור, לצד משחקים המומצאים על ידי חברות המתמחות בתחום. משחקים המתהווים באופן ספונטני,כמו גם משחקים הבאים כאופנה – כטרנד המוני, ונעלמים פתאום כפי שהופיעו, מפנים מקום ל-“שיגעון הבא”.

יש משחקים המאתגרים בעיקר את הגוף – זריזות, מיומנות, עוצמה.
יש משחקים המחדדים בעיקר את המוח – מהירות המחשבה, שנינות, ידע.
אך נראה שהסיבה הראשית לקיומם של משחקי הילדים, היא דווקא הנפש הלוקחת חלק בכולם.

משחקי ילדים יכולים להיות: משחקי חברה, משחקי שולחן, משחקי דמיון, משחק דרמטי, משחקי ידיים, משחקי אצבעות, משחקי למידה, משחקי לחימה, משחקי ספורט, משחקי מחשב,

כשהאחרונים, הולכים והופכים לתעשיה אדירה המאיימת להשתלט על כל האחרים.
לא מן הנמנע,  שרוב המקלידים את צירוף המילים: משחקי ילדים, מחפשים בעצם – משחקי מחשב.

האם אלה משחקי הילדים איתם אנחנו רוצים לראות את צאצאינו מבלים בעיקר את ימי הילדות היפים – החולפים?

מהי המילה משחק?

יש קירבה בין משחק לשחוק – גירסתו הרכה של צחוק, המעידה על מרכיב השעשוע שיש במשחק: הבילוי, ההנאה, הפורקן, ההשתחררות, היציאה מהשגרה. מעורר מחשבה להיווכח, שאפילו הקשר המבטא את שיא הרגש האנושי, מתואר במילים הקשורות למשחק: משחקי אהבה, המשחק המקדים, ולצחק – שהיא מילה תנ”כית למעשה האהבה עצמו.

המשחק –  טבעי לרוח האדם.

משחק על סממניו האופייניים, קיים בכל התרבויות האנושיות.
ילדים נהנים מאוד לשחק, הם לוקחים חלק במשחק, החל מגיל מינקות. הם יוצרים סיטואציות משחקיות בכל תקופת הילדות.
משחק – הוא תמיד גם למידה. התקדמות, השתנות, התפתחות. מצבי משחק אף פעם אינם חוזרים על עצמם במדוייק ולו רק בשל המרכיב האנושי, שהוא במהותו דינמי ובעל וריאציות אין סופיות.

יצר המשחק, אנחנו אומרים, כי אנחנו מרגישים שזהו אינסטינקט אנושי. אי לכך ניתן לשער שככל יצר, גם היצר לשחק ניטע בנו כדי לשרת מטרות קיומיות, פיזיות ורוחניות, אישיות וחברתיות.

התכונה האנושית החיונית והיפיפיה הזו, הדוחפת אותנו בכל גיל, לשחק, מפתה יוצרי משחקים זריזים לנצל אותה באופן ציני לטובתם, כחולשה אנושית, כיצר בלתי נישלט. בספורט יש דוגמאות רבות וקשות לכך, איך משחק הופך לתעשיה, מאבד את האיזון העדין והופך למפלצת בלתי נשלטת. מי שמבין את תכליותיו האנושיות של המשחק, ושל משחק הילדים בפרט, לא יתפלא על המהפך הזה. משחק הוא “מוצר” חברתי, הבא לשרת את החברה וכל יחיד בה, לטובת האדם, לטובת האנושות.

ככל יצר, גם יצר המשחק, מחזיק בתוכו –
סיכוי להתפתח ליצירה,
וסכנה להתעוות ליצר רע.
זוהי חרב פיפיות, היכולה לשמור על האדם, או להכחידו, תלוי איך משתמשים בה, תלוי מי אוחז בה.

איך משחקי הילדים שומרים עלינו?

במהלך משחק ובאמצעותו, ילדים לומדים: תקשורת בין אישית, התחשבות, שיתוף פעולה, שליטה ברגשות, שליטה בגוף, ריכוז המחשבה, חשיבות הכללים והתחשבות ביוצא מן הכלל, מיומנויות רבות, ידע ונסיון בתחומים מגוונים, וכן הלאה דברים שבלעדיהם חברה אנושית לא מתקיימת!
אולי זו המשמעות העמוקה של “ישחקו הנערים לפנינו” (נער במקורות הוא מיונק ועד בחור!)

איך משחקי הילדים מאיימים עלינו?

משחקי המחשב (רובם) הם דוגמא לכך. הם אינם מעודדים ביטוי אישי, או פעילות גומלין חברתית. הם מטפחים את הצד הלא מקשיב – המשתיק, המשתלט – הכופה. הם מפירים את האיזון בין מרכיבי האדם השונים. לדוגמא, מפתחים את זריזות תגובת המוח, אך מזניחים את תנועתיות הגוף.

יוצרי המשחקים האלה מחפשים רק את המכנה המשותף האנושי הנמוך ביותר כדי להפוך לרבי מכר.
חברות עסקים ממולחות, גורפות הון עתק מתמימותם של ילדים, כמו גם מהיות הוריהם עסוקים מדי ולא נותנים את הדעת על חסרונותיהם ונזקיהם של אלו. קונים נוחיות של רגע ומביאים על עצמם, על כולנו, צער רב בעתיד.

לא נכון ואף מסוכן לומר על כך את המשפט המוכר: זה רק משחק ילדים!
ובכך לפטור את עצמנו מהכורח להעמיק ומכל אחריות לתוצאות. זה לא רק משחק ילדים!!!,

במהלך משחק ילדים, הילדים לומדים את החיים!

במהלך משחק הם הולכים ומתעצבים לאנשים המבוגרים שיהיו. להורים של מחר!!!
הרבה יותר מאשר בשעורי-חינוך בבית ספר, או בשיחות ההטפה שלנו!!!

האלימות, ההולכת ומחמירה, מחלת התקופה, לא מתמלאת מחולייתה, היא קשורה בנו ובמחדלינו.
היא קשורה בעיקר לאי ההקשבה בה אנחנו מגדלים את הדורות הצעירים.
אי הקשבה גורמת לשתיקה.
מגדלת דור אילם ואלים.
משחקי הילדים הלוחמניים במחשב, הם כלי לפריקת התסכולים של ילדי הדור הזה.

מה שקורה למשחקי הילדים בתרבות שלנו, הוא רק עוד פרט המעיד על הכלל.

אז
רגע לפני שאנחנו שולחים את הילדים שלנו למחשב עם משחקי ילדים שנזקם עולה על תועלתם ומתרווחים בכורסא עם כוס קפה ועיתון, או לחילופין, מוסיפים לעצמנו שעות עבודה, כדי לממן להם את המשחק הילדים האופנתי הבא? (שנמצא באינטרנט)

הבה ניזכר במשחקי הילדות שאהבנו,
הן רובנו דור שזכה לשחק במשובה, בתמימות, במלאות, בהנאה –
אפשר ורצוי גם לגייס את סבתא וסבא –
ונעניק לילדינו ולנו, את תחושת האושר, הקרבה, ההקשבה, האהבה שמשחקי ילדים בעלי ערך, יכולים לתת, ונתברך בם.

המאמר הועתק ברשות מהאתר של מיריק שניר, סיפורים שנשארים בלב