Categories
מאמרים משחקים וקלפים טיפוליים

משחקי ילדים

משחקי ילדים

קונים אותם הרבה – חושבים עליהם מעט
מהרהרת בכתב – מיריק שניר

חבר גילה לי, שרבים… וטובים, מחפשים באינטרנט עם הצירוף: משחקי ילדים.
עשיתי כמותם וזו הסיבה שדחקה בי להרהר פה בכתב על משחקי ילדים.

שאלתי את עצמי, מה הם מחפשים?
שאלתי את עצמי מה הם מוצאים?

שאלתי את עצמי מה הם משחקי ילדים?

מהו משחק ילדים במהותו הטבעית?
מהו משחק ילדים בימינו?

מה חלקם של משחקי הילדים בעיצוב בני אדם, בעיצוב פני העולם, העכשווי והעתידי?

אז
רגע לפני שנכנעים ללחץ הקטנים, לפירסומות, ומשקיעים במשחק הילדים הבא,
רגע לפני שמתרווחים בכורסה ועוצמים את עינינו מלראות ולחזות את השפעת מעשינו,
נהרהר קצת ביחד.

סוגים של משחקי ילדים

משחקי ילדים – מושג רחב לאין שיעור, הכולל: משחקים מסורתיים העוברים מדור לדור, לצד משחקים המומצאים על ידי חברות המתמחות בתחום. משחקים המתהווים באופן ספונטני,כמו גם משחקים הבאים כאופנה – כטרנד המוני, ונעלמים פתאום כפי שהופיעו, מפנים מקום ל-“שיגעון הבא”.

יש משחקים המאתגרים בעיקר את הגוף – זריזות, מיומנות, עוצמה.
יש משחקים המחדדים בעיקר את המוח – מהירות המחשבה, שנינות, ידע.
אך נראה שהסיבה הראשית לקיומם של משחקי הילדים, היא דווקא הנפש הלוקחת חלק בכולם.

משחקי ילדים יכולים להיות: משחקי חברה, משחקי שולחן, משחקי דמיון, משחק דרמטי, משחקי ידיים, משחקי אצבעות, משחקי למידה, משחקי לחימה, משחקי ספורט, משחקי מחשב,

כשהאחרונים, הולכים והופכים לתעשיה אדירה המאיימת להשתלט על כל האחרים.
לא מן הנמנע,  שרוב המקלידים את צירוף המילים: משחקי ילדים, מחפשים בעצם – משחקי מחשב.

האם אלה משחקי הילדים איתם אנחנו רוצים לראות את צאצאינו מבלים בעיקר את ימי הילדות היפים – החולפים?

מהי המילה משחק?

יש קירבה בין משחק לשחוק – גירסתו הרכה של צחוק, המעידה על מרכיב השעשוע שיש במשחק: הבילוי, ההנאה, הפורקן, ההשתחררות, היציאה מהשגרה. מעורר מחשבה להיווכח, שאפילו הקשר המבטא את שיא הרגש האנושי, מתואר במילים הקשורות למשחק: משחקי אהבה, המשחק המקדים, ולצחק – שהיא מילה תנ”כית למעשה האהבה עצמו.

המשחק –  טבעי לרוח האדם.

משחק על סממניו האופייניים, קיים בכל התרבויות האנושיות.
ילדים נהנים מאוד לשחק, הם לוקחים חלק במשחק, החל מגיל מינקות. הם יוצרים סיטואציות משחקיות בכל תקופת הילדות.
משחק – הוא תמיד גם למידה. התקדמות, השתנות, התפתחות. מצבי משחק אף פעם אינם חוזרים על עצמם במדוייק ולו רק בשל המרכיב האנושי, שהוא במהותו דינמי ובעל וריאציות אין סופיות.

יצר המשחק, אנחנו אומרים, כי אנחנו מרגישים שזהו אינסטינקט אנושי. אי לכך ניתן לשער שככל יצר, גם היצר לשחק ניטע בנו כדי לשרת מטרות קיומיות, פיזיות ורוחניות, אישיות וחברתיות.

התכונה האנושית החיונית והיפיפיה הזו, הדוחפת אותנו בכל גיל, לשחק, מפתה יוצרי משחקים זריזים לנצל אותה באופן ציני לטובתם, כחולשה אנושית, כיצר בלתי נישלט. בספורט יש דוגמאות רבות וקשות לכך, איך משחק הופך לתעשיה, מאבד את האיזון העדין והופך למפלצת בלתי נשלטת. מי שמבין את תכליותיו האנושיות של המשחק, ושל משחק הילדים בפרט, לא יתפלא על המהפך הזה. משחק הוא “מוצר” חברתי, הבא לשרת את החברה וכל יחיד בה, לטובת האדם, לטובת האנושות.

ככל יצר, גם יצר המשחק, מחזיק בתוכו –
סיכוי להתפתח ליצירה,
וסכנה להתעוות ליצר רע.
זוהי חרב פיפיות, היכולה לשמור על האדם, או להכחידו, תלוי איך משתמשים בה, תלוי מי אוחז בה.

איך משחקי הילדים שומרים עלינו?

במהלך משחק ובאמצעותו, ילדים לומדים: תקשורת בין אישית, התחשבות, שיתוף פעולה, שליטה ברגשות, שליטה בגוף, ריכוז המחשבה, חשיבות הכללים והתחשבות ביוצא מן הכלל, מיומנויות רבות, ידע ונסיון בתחומים מגוונים, וכן הלאה דברים שבלעדיהם חברה אנושית לא מתקיימת!
אולי זו המשמעות העמוקה של “ישחקו הנערים לפנינו” (נער במקורות הוא מיונק ועד בחור!)

איך משחקי הילדים מאיימים עלינו?

משחקי המחשב (רובם) הם דוגמא לכך. הם אינם מעודדים ביטוי אישי, או פעילות גומלין חברתית. הם מטפחים את הצד הלא מקשיב – המשתיק, המשתלט – הכופה. הם מפירים את האיזון בין מרכיבי האדם השונים. לדוגמא, מפתחים את זריזות תגובת המוח, אך מזניחים את תנועתיות הגוף.

יוצרי המשחקים האלה מחפשים רק את המכנה המשותף האנושי הנמוך ביותר כדי להפוך לרבי מכר.
חברות עסקים ממולחות, גורפות הון עתק מתמימותם של ילדים, כמו גם מהיות הוריהם עסוקים מדי ולא נותנים את הדעת על חסרונותיהם ונזקיהם של אלו. קונים נוחיות של רגע ומביאים על עצמם, על כולנו, צער רב בעתיד.

לא נכון ואף מסוכן לומר על כך את המשפט המוכר: זה רק משחק ילדים!
ובכך לפטור את עצמנו מהכורח להעמיק ומכל אחריות לתוצאות. זה לא רק משחק ילדים!!!,

במהלך משחק ילדים, הילדים לומדים את החיים!

במהלך משחק הם הולכים ומתעצבים לאנשים המבוגרים שיהיו. להורים של מחר!!!
הרבה יותר מאשר בשעורי-חינוך בבית ספר, או בשיחות ההטפה שלנו!!!

האלימות, ההולכת ומחמירה, מחלת התקופה, לא מתמלאת מחולייתה, היא קשורה בנו ובמחדלינו.
היא קשורה בעיקר לאי ההקשבה בה אנחנו מגדלים את הדורות הצעירים.
אי הקשבה גורמת לשתיקה.
מגדלת דור אילם ואלים.
משחקי הילדים הלוחמניים במחשב, הם כלי לפריקת התסכולים של ילדי הדור הזה.

מה שקורה למשחקי הילדים בתרבות שלנו, הוא רק עוד פרט המעיד על הכלל.

אז
רגע לפני שאנחנו שולחים את הילדים שלנו למחשב עם משחקי ילדים שנזקם עולה על תועלתם ומתרווחים בכורסא עם כוס קפה ועיתון, או לחילופין, מוסיפים לעצמנו שעות עבודה, כדי לממן להם את המשחק הילדים האופנתי הבא? (שנמצא באינטרנט)

הבה ניזכר במשחקי הילדות שאהבנו,
הן רובנו דור שזכה לשחק במשובה, בתמימות, במלאות, בהנאה –
אפשר ורצוי גם לגייס את סבתא וסבא –
ונעניק לילדינו ולנו, את תחושת האושר, הקרבה, ההקשבה, האהבה שמשחקי ילדים בעלי ערך, יכולים לתת, ונתברך בם.

המאמר הועתק ברשות מהאתר של מיריק שניר, סיפורים שנשארים בלב

Categories
מאמרים משחקים וקלפים טיפוליים

משחקי קופסא

משחקי קופסא

המאה שלנו מביאה איתה שינויים טכנולוגיים רבים. אחד מאותם התחומים שהטכנולוגיה משנה הוא עולם הילדים שלנו. משחקי קופסא זה כבר ממש לא אותו הדבר כמו שהיה פעם. היום הילדים שלנו כמעט ולא מתעניינים במשחקי קופסא. היום כל משחק שהיה אי פעם משחק קופסא הפך למשחק מחשב. כמובן הטכנולוגיה של היום מקדמת אותנו קדימה וממש אי אפשר להתנגד לה, אבל היא גם מעלימה מן העולם משחקים שהילדים שלנו יכלו לשחק בהם.

עולה שאלה מאוד מעניינת, האם קיימים הבדלים כלשהם בין ילדים מהמאה שלנו לילדים מהמאה ה-20 והמאות הקודמות? האם השוני הזה ישתקף גם במבוגרים שהם יהפכו להיות?

משחקי קופסא – למה?

משחקי הקופסא של פעם נועדו לעזור לילדים לפתח את היכולת החברתית שלהם, את הדימיון, את היכולת המוטורית ואת היכולת השיכלית שלהם.

משחקי הקופסא שהיינו משחקים בהם פעם היו גורמים לילדים להיפגש ולפתח את היכולת החברתית שלהם. המשחקים שהילדים שלנו משחקים בהם היום לא תורמים ליכולת החברתית של הילד ובטח שלא גורמים להם להיפגש. היום הם נפגשים בצורה וירטואלית ומשחקים שם. חוקרים רבים מתחבטים בשאלה האם הטכנולוגיה של היום באמת יכולה להחליף את משחקי הקופסא מהתקופה שלנו. האם הקשר של הילדים עם המחשב יכול לספק להם את אותם הכישורים החברתיים שסיפקו לנו משחקי הקופסא. או שאולי כל הטכנולוגיה תרחיק את הילד מהחברים ולא תפתח אותו כפי שאנו מצפים.

איננו רוצים לפסול את המשחקים הטכנולוגיים אלא להוסיף להם בנוסף את משחקי הקופסא שרק יכולים לתרום להתפתחותו של הילד.

המשחקים המודרניים והפופולריים כיום הם בעצם משחקים אלקטרוניים. היתרון הבולט שלהם הוא שהם מפתחים לילדים את היכולת לשלוט במכשירים טכנולוגיים שונים. הילדים של היום הם מומחים גדולים בכל הקשור בשליטה במוצרים טכנולוגיים. מובן שזהו יתרון – הרי מוצרים טכנולוגיים הם חלק נכבד מחיי הילדים ואף המבוגרים. לכן הם יגדלו להיות מבוגרים בעלי יכולת לשלוט במכשירים טכנולוגיים ואף יוכלו ליישם חלק מהיכולת הזו בעבודתם בעתיד.

הורים רבים יעדיפו להעניק לילד יכולת קוגנטיבית וערכים נוספים מאשר לאפשר לו לבהות שעות במסך המחשב כאשרבאותו הזמן הוא היה יכול לשחק במשחק קופסא, בטלוויזיה. אך מאידך ההורים יעדיפו שלא להסתבך עם הוראות מסובכות למשחק קופסא ולאפשר לילד לשחק במשחק מחשב עם הוראות קלות. הורים נוטים להירתע מהוראות מסורבלות שפוגם בהנאה שלהם מהמשחק קופסא – אך הילדים של היום מחפשים את הקושי הזה ומוכנים לכל אתגר שהמשחק יספק להם. הילדים של היום יתעניינו יותר במשחק שדורש מהם יותר להתאמץ.

לסיכום, משחקי מחשב אמנם טובים ויכולים לפתח את הילדים מבחינה טכנולוגית אבל מומלץ להורים לנסות ולהכניס את הילדים לעולם משחקי הקופסא ולפתח גם את היכולות החברתיות שלהם.